1111

vineri, 29 martie 2013

O noua abordare a vietii dincolo de moarte

Specialistii de la Universitatea din Liege, Belgia, au facut un studiu in privinta experientei vietii dincolo de moarte. Rezultatul cercetarii lor este cu adevarat surprinzator.

Pacientii care au fost aproape de experienta mortii si au revenit la viata au descris momentele care au urmat imediat dupa aceea drept unele in care aveau senzatia ca traiesc intr-o alta realitate.

Conform Science Daily, experientele apropiate de moarte ("Near Death Experiernce") se situeaza undeva intre halucinatie si mecanisme psihologice de aparare create de creier.

Ele sunt greu de inteles din punct de vedere stiintific, caci sunt create in conditii haotice, facand aproape imposibila studierea lor in timp real.

O noua abordare a vietii dincolo de moarte

Totusi, expertii belgieni au incercat o noua abordare a acestui fenomen. Ei spun ca, daca amintirile legate de aceste experiente ale mortii sunt produse ale imaginatiei, trasaturile lor fenomenologice (emotionale, auto-referentiale, senzoriale, detalii etc.) ar trebui sa fie mai apropiate de amintirile imaginate de oameni.

Pe de alta parte, daca ele sunt traite asemenea celor care fac parte din realitate, trasaturile lor ar fi mai apropiate de amintirea evenimentelor reale, sustin specialistii in psihologie.

Ei au cercetat descrierile facute de trei grupuri de pacienti, dintre care unii au supravietuit in urma unor stari de coma. Ei au comparat amintirile legate de aceste experiente cu cele ale unor situatii reale pe care oamenii le-au descris in cadrul studiului. Rezultatul a fost surprinzator. Amintirile legate de experientele traite aproape de moarte au fost diferite fata de cele care se raporteaza la realitate.

In plus, trasaturile fenomenologice ale acestora sunt mai detaliate decat cele ale amintirilor reale. In cazul unei asemenea experiente, creierul uman cade prada haosului, sustin expertii. In plus, mecanismele fiziologice si farmacologice sunt grav afectate, exacerbate sau reduse la minim.

Concluzia acestora este ca trasaturile lor psihologice sunt factori asociati si nu contradictorii cu cele fiziologice, asa cum se crede in general. Studiul aparut in revista "PLOS ONE" sugereaza faptul ca oamenii pot crede ca traiesc experiente aproape de moarte din cauza creierului, asa cum se intampla in cazul unei halucinatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...